GRANOLA

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GRANOLA – sounds like something super special and kind of healthy, doesn’t it? But the muesli is basically just toasted oats. It’s incredibly easy to make at home if you won’t spent a fortune for your “organic muesli”. And in the end, you can produce it with those ingredients you like the most, and do not have to make compromises. I’ve written done my favorite mixture which can be used as basis for your own Granola – feel free to adapt the recipe to your taste.

Note: I eat my Granola most of the time with fresh fruits and Skyr (don’t know Skyr? here you go) or mixed up to a Birchermuesli, a typical swiss muesli where you add all kind of fruits & berries, yogurt, some whipped cream – done!


GRANOLA – hört sich nach etwas ganz speziellem und irgendwie gesundem an, nicht? Doch das Müsli besteht grundsätzlich nur aus getoasteten Haferflocken. Absolut einfach zum Selbermachen, falls ihr nicht ein Vermögen für euer “biologischen Müsli” ausgeben wollt. Ich habe hier meine Lieblingsmischung notiert, welche als Grundlage für euer eigenes Granola dienen kann- passt es einfach eurem Geschmack an.

Anm.: Ich esse mein Granola meistens mit frischen Früchten und Skyr (hä, was ist Skyr? hier erfahrt ihr mehr) oder mische es zu einem typischen Schweizer Birchermüesli, das heisst kombiniert mit Früchten, Beeren, Joghurt und ein wenig Schlagrahm – fertig!


HOMEMADE GRANOLA

Ingredients:

GRANOLA // www.jeneregretterien.ch

750g rolled oats (or puffed spelt, spelt flakes, …) – 2 tablespoon chia seems – 3 tablespoon packed light brown sugar – 1/2 teaspoon ground cinnamon – 1/4 teaspoon salt – 80g honey (or agave nectar, maple sirup) – 80g vegetable oil – 1 sachet vanilla sugar – 150g small-dice dried fruit (eg. figs, apricots, dates,..) – 150g coarsely chopped raw or toasted nuts or seeds

Preparation

Heat the oven to 150 GradGRANOLA // www.jeneregretterien.ch

Place the cereals (oats, spelt,…), brown sugar, cinnamon, and salt in a large bowl and stir to combine; set aside

GRANOLA // www.jeneregretterien.ch

Place the honey, oil and vanilla sugar in a small bowl and stir to combine. Pour over the oat mixture and mix until the oats are thoroughly coated

GRANOLA // www.jeneregretterien.ch

Spread the mixture in a thin, even layer on a rimmed baking sheet and arrange the rack in the middle. Bake for 15 minutes, then stir and continue baking until the granola is very light golden brown, about 5 to 15 minutes more

Place the baking sheet on a wire rack and cool the granola to room temperature, stirring occasionally, about 20 minutes. (Note: It will harden as it cools)

Add the fruit and nuts or seeds to the baking sheet and toss to combine!


HAUSGEMACHTES GRANOLA


 Zutaten

750g Haferflocken (oder gepuffter Dinkel, Dinkelflocken, …) – 2 EL Chia Samen – 3 gehäufte EL feiner Rohrzucker – 1/2 TL Zimt – 1 Prise Salz – 80g Honig (oder Agavensirup, Ahornsirup) – 80g pflanzliches Öl – 1 Päckli Vanillezucker – 150g getrocknete Früchte in Würfeln (bsp. Feigen, Aprikosen, Datteln,…) – 150g grob gehackte, rohe oder geröstete Nüsse/Samen

Zubereitung

Ofen auf 150 Grad vorheizen und das Gitter in der Mitte platzieren

Das Getreide, den braunen Zucker, Zimt und Salz in einer grossen Schüssel mischen, zur Seite stellen

Den Honig, das Öl und den Vanillezucker in einer kleinen Schüssel mischen. Über die Getreidemischung leeren und durchmischen, bis das Getreide gut überzogen ist

Verteile die Mischung auf einem Backpapier und platziere das Blech mittig im Ofen. Backe die Mischung für 15 Minuten, dann durchmischen und weiterbacken (ca. 5-15 Minuten) bis das Granola leicht goldbraun ist

Das Backpapier auf ein Gitterblech ziehen und die Mischung abkühlen lassen, bis sie Raumtemperatur erreicht, gelegentlich durchmischen, dauert ca. 20 Minuten.

Die Früchte und Nüsse/Samen beifügen und mischen!

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8 Comments

  • Reply Alina 06/07/2016 at 13:24

    Das sieht wirklich unglaublich gut aus – muss ich ausprobieren 🙂

    xxx
    Alina
    http://www.theladies.at

    • Reply mirjam 06/07/2016 at 17:21

      Vielen Dank Alina und viel Spass beim Ausprobieren! Liebst, Mirjam

  • Reply Carrie 23/06/2016 at 6:52

    wow i love it, thanx for sharing
    http://carrieslifestyle.com

    • Reply mirjam 23/06/2016 at 7:09

      thank you so much Carrie! xx. Mirjam

  • Reply Rabeeah 23/06/2016 at 2:38

    This looks so yummy!! Now I’m hungry haha!
    xx,
    Rabeeah
    http://www.mystylesketchbook.blogspot.com

    • Reply mirjam 23/06/2016 at 7:10

      Thanks Rabeeah! xo Mirjam

  • Reply Taylor 22/06/2016 at 21:13

    Love this recipe!
    I’m ALWAYS eating granola so I definitely will have to try this.
    Beautiful photos!
    Xo.
    http://www.itswhatsin.com

    • Reply mirjam 23/06/2016 at 7:10

      Thank yo so much Taylor – glad you like it! x. Mirjam

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