rhubarb cake

RHUBARB – maybe one of my favorite cake or pie ingredient when it comes to fruits … or vegetables? No idea which category rhubarb belongs to (amateur as I am). I’ve goggled it (what else) and the internet gave me a funny answer: botanically rhubarb is a vegetable but we use it in kitchen most of the time as fruit. Something learnt today…

But now my current favorite pastry out of the oven:

SWEET-SOUR RHUBARB CAKE (or pie)

Ingredients:

250g sugar (or icing sugar) – 250g dark flour – 125g melted butter – 3 eggs (separated) – 1 sachet vanilla sugar – 1/2 sachet baking powder – 500g cubed rhubarb – some icing sugar to dredge with – (whipped) cream

rhubarb cake

Preparation:

 cream the sugar, vanilla sugar, butter and egg yolk

mix the flour and baking powder and add it to the creamy mass

beat the egg white until stiff, fold it carefully in the mass

add the rhubarb

preheat the oven 180°

bake the cake for about 60 minutes

dredge with icing sugar (gives also an extra sweet taste)

Tip: for an super sweet taste,  serve it with whipped cream

rhubarb cake


 

RHABARBER – vielleicht eine meiner liebsten Cake oder Kuchen-Zutaten, wenn was mit Früchten … oder Gemüse backe? Keine Ahnung wo ich Rhabarber zuordnen muss (Amateur, der ich bin). Ich habs gegoogelt (was sonst?) und das Internet gab mir eine ganz amüsante Antwort: botanisch gesehen gehört Rhabarber zum Gemüse, doch wir brauchen es in der Küche meist wie eine Frucht. Wieder was gelernt heute…

Aber jetzt zu meinem derzeitigen Lieblingsgebäck aus dem Ofen:

SÜSS-SAURER RHABARBER-CAKE (oder -Kuchen)

Zutaten:

250g Zucker (oder Puderzucker) – 250g Ruchmehl – 125g geschmolzenen Butter – 3 Eier (getrennt) – 1 Päckli Vanillezucker – 1/2 Päckli Backpulver – 500g gewürfelter Rhabarber – Puderzucker zum Bestäuben – (Schlag-) Rahm

Zubereitung:

–  Zucker, Vanillezucker, Butter und das Eigelb schaumig rühren

– Mehl und Bachpulver mischen und zur schaumigen Masse hinzufügen

– Eiweiss steifschlagen, vorsichtig unter die Masse heben

– Rhabarber hinzufügen & mischen

– Ofen auf 180° vorheizen

– den Kuchen für ca. 60 Minuten backen

– den abgekühlten Kuchen mit Puderzucker bestreuen

Tip: für einen super-süssen Geschmack mit Schlagrahm servieren!

You Might Also Like

4 Comments

  • Reply Amanda R 23/06/2015 at 22:45

    My German grandfather used to make a rhubarb cake just like this! Thanks SO much for sharing. Now I can finally try to make it myself 🙂

    • Reply mirjam 24/06/2015 at 8:07

      Thanks Amanda – I’m so lucky to hear that! Enjoy!!
      bisou, mirjam

  • Reply Sybil 23/06/2015 at 4:49

    looks really delish!!

    Have a great week!
    Animated Confessions

    • Reply mirjam 24/06/2015 at 8:08

      thanks a lot Sybil!
      bisou, mirjam

    Leave a Reply